Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nás EU okrádá?

Jedním z hlavních argumentů eurooptimistů (tedy já bych řekla spíš eurohujerů) jsou dotace, tedy peníze, které „dostáváme“ z Bruselu. Jenže – CO a hlavně KDO to vlastně dostává?

Většina obhájců Evropské unie a jejího fungování (tedy v poslední době spíš nefungování) používá v diskusi jako hlavní argument to, že z Bruselu dostáváme víc peněz, než tam posíláme. Ano, pokud se podíváme na pouhé sumy, mají pravdu, zatím patříme k těm zemím, které nakonec dostanou zpět o pár miliard víc, než do EU pošlou. Tedy pokud jsou na ministerstvech dostatečně schopní úředníci a pošlou žádosti včas a v potřebné kvalitě. A také se nesmíme rozhodnutím EU moc „protivit“ -  pak se najednou bruselští úředníci vrhnou na všechny naše „žádosti“ (ano, musíme žádat, na ty peníze nemáme žádný nárok) a najednou tam najdou spoustu chyb (které těm „hodným“ státům samozřejmě projdou) a kvůli nimž nelze žádost schválit a peníze proplatit.

A eurooptimisté se už také nikde nezmíní, kdo a na co tyto peníze dostává. V době ekonomické krize, kdy by bylo potřeba posílit především sociální výdaje pro ty nejpotřebnější, musíme povinně tyto peníze utratit za cyklostezky, hřiště a další nadstandardní vymoženosti. Ovšem cyklostezky jsou ještě docela dobré využití evropských dotací oproti různým programům z Evropského sociálního fondu. Jednotlivé operační programy mají tak všeobjímající názvy jako „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“ či „Lidské zdroje a zaměstnanost“. Požádat o ně může sice kdokoliv, ale většinou je mají šanci dostat jen velké (a tedy i bohaté) firmy, které mají na to najmout si odborníka na bezchybné sepsání žádosti, případně ty, které mají na „rozdělovacím“ úřadu někoho známého. Takže příjemcem těchto dotací jsou například nadnárodní společnosti (Coca Cola), bezpečnostní agentury (Alkom), velké plynárenské společnosti (RWE), nemalá část dotací se prostřednictvím různých nic neříkajících programů vrací zpět na ministerstva. Nevím, zda se smát či plakat nad názvy konkrétních programů: „Akademie pro plynárenské odborníky 1“, „Bernard s chytrou hlavou“ či „Budujeme budoucnost zvyšováním adaptability zaměstnanců členů stavebního klastru Ostrava“ (ten mě tedy dostal).

V praxi to znamená, že zaměstnanci absolvují nějaké to školení, dotyčná firma si několikanásobně nadhodnotí náklady – především ty na lektory – a nemalou část nespotřebovaných financí si rozeberou vedoucí pracovníci spolu s těmi, kdo o udělení takové „dotace“ rozhodli.

A to už ani nemluvím o tom, kolik státních úředníků placených z našich daní je zapotřebí na to, aby se o tyto peníze nejdřív požádal Brusel, pak se vypsaly různé programy a velice složité podmínky plnění, pročetly se všechny žádosti, sáhodlouze se rozhodovalo, kdo uspěje a kdo ne a nakonec se kontrolovalo, zda jsou ony podmínky plněny. Jak jsem se sama jednou přesvědčila, kontrolují se hlavně formality a nikoliv skutečně využití peněz.

Když se tedy sečtou plusy a mínusy, myslím, že pokud bychom peníze odeslané povinně do Bruselu využili přímo a smysluplně rovnou v ČR, měli bychom z toho větší prospěch než sice z účetně vyšších, ale z velké částí promarněných dotací z EU,  kvůli kterým navíc musíme zavádět různé nesmyslné předpisy. Ovšem protože nemalá část těchto „rozfofrovaných“ peněz skončí v kapsách politických stran či přímo politiků, je nelogické očekávat, že by se někdo z nich pro přerušení takového penězovodu vyslovil.

Autor: Sylva Šporková | sobota 25.2.2012 20:28 | karma článku: 34,37 | přečteno: 1774x
  • Další články autora

Sylva Šporková

Pojďte pokecat...

Koukám, že i na Silvestra tu zbylo pár pravidelných diskutérů, které nebaví se na povel organizovaně opíjet – a diskutujeme tady pod různými články – souhlasně i nesouhlasně...

31.12.2013 v 18:19 | Karma: 12,51 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Jeden podrazák jako druhý

Je smutné sledovat, jak je národ ochoten podléhat mediálním hrátkám a adorovat či zatracovat jednoho či druhého politika – aniž by vzpomněl, že jsou to v podstatě oba dva úplně stejní podrazáci.

30.10.2013 v 20:35 | Karma: 25,73 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Měli by je nechat umřít...

Španělé se rozčilují, že USA odposlouchávaly miliony španělských telefonních rozhovorů. A chtějí tomu zamezit. Být Američany, řeknu OK....ovšem nedivte se, až vám tu muslimové vyhodí do povětří nějaké to metro, letiště apod. – a vy zemřete.

28.10.2013 v 20:46 | Karma: 21,75 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Plíživý návrat totality

Ve všech diskusích na téma komunisté versus antikomunismus se najde dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že žádná komunistická hrozba už neexistuje, že návratu totality se nemusíme bát. Jenže paní Anna Šabatová dnes – určitě nechtěně – ukázala, že to není pravda.

15.9.2013 v 11:30 | Karma: 37,32 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Jak chce ČSSD zvýšit nezaměstnanost

Malý příklad pro všechny, kdo chtějí zvyšovat daně bohatým. Tedy že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

17.3.2013 v 9:06 | Karma: 47,65 | Přečteno: 21549x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3392x
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít.
V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Seznam rubrik