Pane Matějko, ještě to prosím zvažte...

16. 01. 2013 9:06:43
Člověk s ryze pravicovými, mně většinou velice sympatickými názory (František Matějka), se rozhodl v druhém kole prezidentské volby hodit hlas Zemanovi. A protože vím, že jeho názory jsou pro řadu lidí inspirativní, nedá mi to, abych sem nenapsala pár závažných důvodů, proč to radši nedělat...

Schwarzenberg pro mě není ideálním kandidátem především pro svůj jednoznačně deklarovaný příklon k EU a její hlubší integraci, vadí mi i jeho údajná návaznost na politiku Václava Havla – i když tady by se dalo diskutovat, nakolik je to jen předvolební tah na získání „důležité“ skupiny nadšenců ovlivňujících další voliče (tedy část naší kulturní scény).

Ovšem pak jsem začala uvažovat o tom, CO skutečně může český prezident ovlivnit, jak by se v takových situacích zachovali oba dva kandidáti a jaký by to mělo konkrétní dopad na naše životy.

Za prvé je to - teď velice aktuální - složení Ústavného soudu, který se bohužel pomalu ale jistě stává třetí komorou českého parlamentu, když ruší zákony (či jejich části) jak na běžícím pásu. U Zemana je daleko pravděpodobnější, že bude navrhovat kandidáty více levicové a na rozdíl od Schwarzenberga mu nebude vadit ani jejich případná komunistická minulost. Jak by soud složený z takových lidí asi rozhodoval ohledně zákonů napadených komunisty či sociálními demokraty, je asi dost jasné, takže přestože bychom tu měli jakousi středopravou vládu, řídit bychom se museli levicovými zákony.

Za druhé prezident jmenuje radu České národní banky, která má nemalý vliv na ekonomiku naší země. I tady se dá s velkou pravděpodobností odhadnout, zastánce jaké ekonomické cesty by jeden či druhý prezidentský kandidát do této rady navrhoval. A ačkoliv rozhodnutí ČNB většinou neplní přední stránky novin, ovlivňují náš život a budoucnost daleko víc než si běžný člověk uvědomuje. A rada složená třeba ze samých keynesiánů by pro ČR asi nebyla tím pravým ořechovým (alespoň pro pravicově orientovaného člověka)

Za třetí hraje prezident důležitou roli po volbách, když se rozhoduje, koho pověří sestavením vlády. A tady je opět jednoznačné, že Zemanovi by nedělal problém dát tuto šanci třeba i komunistovi, což by Schwarzenberg neudělal. Prezident nemusí pověřit sestavením vlády jen vítěze voleb – a může nastat situace, že právě toto pověření rozhodne o tom, zda Česká republika zůstane i nadále demokratickým státem, nebo jestli se vydá na cestu k nějaké formě totality.

A co prezident naopak nemůže? Pokud by se vláda a parlament ČR rozhodli pro větší integraci do EU, prezident nebude mít žádnou skutečnou moc tomu zabránit. Stejně jako nezabrání ani islamizaci Evropy, ani případnému humanitárnímu bombardování apod.

A protože hrozbu pocházející ze strany komunistů a hrozbu prosazování výrazně levicových názorů, které by dál a dál zadlužovali Českou republiku a odkláněli lidi od tradičních hodnot, považuji v budoucích pěti letech za daleko závažnější problém než islamizaci či integraci EU (která se snad kvůli svým finančním problémů zhroutí sama), dám svůj hlas Schwarzenbergovi – ač ani on není moje krevní skupina.

A kromě výše uvedených důvodů mám ještě jeden: Mám několik vnoučat, které budu vést k vlastenectví a k úctě k určitým hodnotám, mezi které hlava státu jako instituce patří. A opravdu si nedovedu srovnat se svým svědomím, že bych je vedle k úctě k takovému člověku, jakým je Miloš Zeman.

Autor: Sylva Šporková | středa 16.1.2013 9:06 | karma článku: 23.91 | přečteno: 1246x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3392
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít. V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...