Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plíživý návrat totality

Ve všech diskusích na téma komunisté versus antikomunismus se najde dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že žádná komunistická hrozba už neexistuje, že návratu totality se nemusíme bát. Jenže paní Anna Šabatová dnes – určitě nechtěně – ukázala, že to není pravda.

V rozhovoru o výroční zprávě Českého helsinského výboru na téma lidských práv (na iDnes) mimo spousty nepravd a naivních názorů řekla i jednu zásadní myšlenku: Názory zveřejňované v médiích by se měly cenzurovat. Tedy ona to řekla poněkud skrytě – regulovat. Ovšem myšlenka i výsledek je stejný: Pokud někdo napíše pravdu, která se jí nelíbí, měl by to cenzor smazat.

Snad žádný článek na iDnes neměl v tak krátké době tolik negativních reakcí – a to bylo ještě nedělní dopoledne! Většina lidí polemizuje ohledně Romů, jejich chování a jejich protežování státem. Ovšem nejnebezpečnější není ona romská problematika, ale myšlenka, že cenzura je nejen přípustná, ale i prospěšná, nutná a správná. Tedy to, že svobodný názor člověka by měl podléhat  regulaci nějaké „osvícené“ skupiny lidí, která by určovala, co je správné a co ne. Co člověk může říct (napsat) a co nesmí. A logickým krokem je pak určování, co si člověk smí myslet a co ne – a k tomu by podle paní Šabatové měla sloužit (skutečně sloužit – svým pánům, kteří řeknou, co se smí a co ne) škola, která by už od malinka indoktrinovala dětské myšlení tím správným směrem.

Na jednu stranu se názorům paní Šabatové není co divit – vyrůstala v rodině vysoce postaveného komunistického funkcionáře, stoupence stalinistického křídla KSČ, který po roce 1948 rozhodoval o tom, jaký vysokoškolský student má ty správné myšlenky – a jaký má být ze školy vyhozen. A malá Anička byla jistě vychovávána v rámci onech „správných“ myšlenek. V r. 1968 sice pan Šabata vsadil na tu „špatnou“ část komunistů, která nakonec prohrála – takže se z něj i z jeho dcery stali disidenti – ovšem stále s marxistickým způsobem myšlení. A to pak nadále rozvíjel manžel Anny Šabatové Petr Uhl, který nebyl členem KSČ, ale hlásil se k myšlenkám stojícím ještě víc vlevo od této strany – k revolučnímu marxismu.

Ovšem právě takoví lidé, kteří se domnívají, že oni nejlíp vědí, co je správné – a ostatním to musí vnutit i proti jejich vůli - jsou největším nebezpečím skutečné svobody. Pod rouškou lidských práv začnou zdůvodňovat, proč je nutná ta či ona regulace, proč se nesmí říkat pravda, na první pohled velice pěknými slovy nám zdůvodní, proč se o čtverci musí říkat, že to vlastně kruh. V dalším kroku pak bude každý, kdo čtverec pojmenuje čtvercem, po zásluze (v rámci nových, lidskoprávních zákonů) potrestán.

Jakmile se totiž zavede cenzura ohledně jednoho tématu (Romové), je už jen otázkou času, kdy se začne rozšiřovat i na vše ostatní. Říká se tomu salámová metoda nebo syndrom uvařené žáby (pokud hodíte žábu do hrnce vařící vody – vyskočí. Pokud ji dáte do vody studené a začnete ji pomalu ohřívat – zůstane a uvaří se). A po cenzuře pak přijdou na řadu další „správná“ opatření, omezující svobodu a údajně zaručující tisíce sporných tzv. lidských práv. Lidem se to samozřejmě nebude líbit – a tak nastoupí sankce, tresty... No a máme tu totalitu založenou na komunistickém vnímání světa jak vymalovanou.

Takže prosím pozor na podobné myšlenky, ať už jsou vyslovovány přímo členy KSČM či „jen“ lidmi s komunistickým (marxistickým) myšlením. Za nějakou dobu bychom totiž mohli skončit „uvaření“ v nové levicové totalitě – stejně jako ta žába.

Autor: Sylva Šporková | neděle 15.9.2013 11:30 | karma článku: 37,32 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Sylva Šporková

Pojďte pokecat...

Koukám, že i na Silvestra tu zbylo pár pravidelných diskutérů, které nebaví se na povel organizovaně opíjet – a diskutujeme tady pod různými články – souhlasně i nesouhlasně...

31.12.2013 v 18:19 | Karma: 12,51 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Jeden podrazák jako druhý

Je smutné sledovat, jak je národ ochoten podléhat mediálním hrátkám a adorovat či zatracovat jednoho či druhého politika – aniž by vzpomněl, že jsou to v podstatě oba dva úplně stejní podrazáci.

30.10.2013 v 20:35 | Karma: 25,73 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Měli by je nechat umřít...

Španělé se rozčilují, že USA odposlouchávaly miliony španělských telefonních rozhovorů. A chtějí tomu zamezit. Být Američany, řeknu OK....ovšem nedivte se, až vám tu muslimové vyhodí do povětří nějaké to metro, letiště apod. – a vy zemřete.

28.10.2013 v 20:46 | Karma: 21,75 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Jak chce ČSSD zvýšit nezaměstnanost

Malý příklad pro všechny, kdo chtějí zvyšovat daně bohatým. Tedy že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

17.3.2013 v 9:06 | Karma: 47,65 | Přečteno: 21549x | Diskuse| Ostatní

Sylva Šporková

Moje TOP místa

Dva kolegové – blogeři (Přemysl Čech, Pavel Nitka) tu napsali, jaká jsou jejich oblíbená místa, která jsou nejen krásná či zajímavá, ale především spojená s neopakovatelnými vzpomínkami. A já jsem najednou taky začala vzpomínat – a přidávám ta svá. Když jsem si je vypsala, tak jsem zjistila, že jsou spojen převážně s mými vzpomínkami z dětství. Člověk asi tehdy vnímá všechno nějak „víc“.

9.3.2013 v 14:00 | Karma: 11,02 | Přečteno: 494x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3392x
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít.
V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Seznam rubrik