Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

zanedbáváte jednu naprosto zásadní věc - pro levici je volič závislý na dávkách cíl.

9 2
možnosti

no já přece vím - jen jsem to chtěla trochu ujasnit těm levicovým voličům ;-D

5 5
možnosti
MV

Paní Šporková, progresivní zdanění je zavedené prakticky ve všech vyspělých zemích (po pravdě nevím o žádné, kde není). Experiment s rovnou daní je typický především pro postkomunistické země. Ohledně daného tématu doporučuji článek z poloviny roku 2006: http://www.svice.cz/clanek261-Hrozi-druha-velka-hospodarska-krize

Pak je zde důležitá věc, kterou zcela pomíjíte - peníze, které se vyberou na daních se znovu vrací do ekonomiky. Když to zjednoduším, tak pro ekonomiku je důležité pouze to, zda se peníze utratí za DOMÁCÍ či za ZAHRANIČNÍ zboží a služby - bez ohledu na to, zda je utratí občan nebo stát. U nás ti bohatší utrácí spíše za zahraniční zboží a služby - pokud jim snížíte daně (třeba zavedením rovné daně), tak pojedou například na další dovolenou do zahraničí (česká ekonomika z toho tedy nebude mít nic).

Náš stát zavedl rovnou daň a následně musel snížit například mzdy státních zaměstnanců (ty patří k průměru), čímž snížil spotřebu těchto lidí a výsledkem byl propad tržeb zdejších obchodníků a následně rekordní nezaměstnanost, kterou strašíte.

6 2
možnosti

Já vím, že diskuse tady je ldouhá, tak ji celou nečtete - takže už po několikáté : Řada světových ekonomů říká, že právě progresivní daň a její důsledky jsou jednou z příčin současné vleklé krize. Opakování, že to "dělají všichni" mi totiž připomíná školáka, který takhle obhajuje, že dostal pětku nebo kouřil na záchodě - vždyt ji dostali (to dělali) všichni, ne? Můj táta na to měl dobrou odpověď: Když všichni sežerou hov-o, tak ty taky?

A k těm penězům, co se vyberou na daních a vrací se do ekomomiky - když se podle příkladu v blogu vyšším zdaněním zvýší nezaměstnanost - tak se nejen sníží objem vybraných daní (nezaměstnaný nepracuje, tudíž není co danit, navíc omezí svou spotřebu) -a ještě k tomu vyčerpá z rozpočtu další finance na vyplacené sociální dávky. V důsledku tedy stát vybere o něco víc na daních od nejbohatší, ale velice malé skupiny, ovšem o podobnou sumu přijde na daních od tisíců nových nezaměstnaných, kterým navíc  bude muset z rozpočtu platit.

7 4
možnosti
AK

Co se týče traktůrku, není to problém - ten zámožný ho koupí pro svoji firmu a jako daňově uznatelný náklad bude mít o to nižší firemní daňový základ. Jen ho nebude používat na trávníku firmy, ale na trávníku svém. Nebo už bydlí za nájemné v domě, který patří jeho firmě a pak nemusí řešit nic.

Co se týče daní, je jejich současný mix výsledkem několika desetiletí změn.

V minulých letech jsme snížili firmám postupně daň ze zisku o 20%-ních bodů a zavedli jsme lineární zdanění příjmů občanů. Takže firmy a bohatí jsou na tom fajn, ale má to i druhou stranu - vysoké zdanění chudých.

A to cestou zdanění spotřeby (DPH, spotřební daně i Kalouskova stovka), která u chudých tvoří nejvyšší procento příjmů - oni nemají z čeho tvořit úspory.

Myslím, že je dobrý nápad to trochu obrátit. Jenže to bude chtít ukončit daňový dumping - pro začátek aspoň v EU27 a zlikvidovat daňové ráje (jako nekalou konkurenci státům). Zdá se, že nálada na to by mohla být příznivá - viz dění na Kypru např.

8 4
možnosti
AK

"nejvyšší procento výdajů"

pardon...

0 0
možnosti
Foto

R42o97m54a14n 89B65a50r78o88š

18. 3. 2013 16:10

Jak progresivní daně ničí hospodářský růst:

http://pavelkohout.blogspot.cz/2005/04/jak-progresivn-dan-ni-hospodsk-rst.html

 Jaké daně pomohou ekonomice:

http://pavelkohout.blogspot.cz/2006/02/jak-dan-pomohou-ekonomice.html

Zde upozorňuji zvláště na dvě věty:

„Kpropadu došlo nejen v důsledku vysoké daňové zátěže, ale také kvůli deformačnímefektům progresivních daní na ekonomiku.“ „Pokud jde o progresivní daně, neexistuje seriózní ekonomické zdůvodněníjejich existence. Je to jen balast z minulého století.“

5 4
možnosti
AK

Autor bohužel zcela opomíjí vzájemný daňový dumping mezi státy, vynucené dotace na vytvoření pracovního místa a to vše, co si velké firmy u vlád dokáží prosadit a celou řadu dalších vlivů a výsledky přisuzuje jen a jen daním a jejich progresivitě nebo naopak.

To je jako kdyby někdo prohlásil, že když psu svážu nohy, tak ohluchne.

A dokazoval by to tím, že na můj povel "Hop!" nepřeskočil překážku.

4 1
možnosti
BM

Nejsem účetní a ani tomu zas tak moc nerozumím. Ale pořád se mi vkrádá myšlenka že DPH je důležitější nežli daň za kalendářní rok. Vím že na konci roku, kdo má větší zisky tak utrácí, nakupuje třeba auto, stroje, nářadí, materiál apod. aby nemusel platit vysokou daň. Takže kdyby byla daň "třeba 90%" (tuším že v americe podobná daň kdysi byla) tak by to snad až takový průšvih nebyl. Nutilo by to více investovat. Nebo né?

Hezký den

1 3
možnosti
JB

Mluvíte o firmách, ale ČSSD hlavně o zaměstnancích.

2 0
možnosti

Matematická chyba, byť pochopitelná (Kalousek se snaží...) - naše "rovná" 15% daň není 15%, ale cca 23%. Protože těch 38 % je samozřejmě počítáno z hrubé mzdy, nikoliv superhrubé, tudíž to není nesmyslná daň z daně...

4 2
možnosti
PF

P65a84v56e27l 61F93a96r40a

18. 3. 2013 9:36

I když porovnání s nějakým traktůrkem je úplně mimo mísu, tak na vesnici si takový traktůrek klidně koupí leckterý důchodce, protože má svůj domek, všechno si dělá sám a i z poměrně malého důchodu mu zbyde, zvláště když jsou důchodci ve dvojici. To je jenom líní důchodci z měst, kteří v životě nehli a ani si nepořídili levnější bydlení mají do žlabu vysoko. ;-)

8 5
možnosti
Foto

Žiji na vesnici už dost dlouho ale že by z malého důchodu zbylo důchodci na traktůrek, o tom silně pochybuji.

0 0
možnosti
JV

J64a77n 95V42e29l59i82z

18. 3. 2013 9:30

Kdyby ODS nezaváděla rovnou daň, mohla být nyní horní hranice daně z příjmu fyzických osob přijatelných 32%. Vzhledem k tomu, že ODS za 6 let zdvojnásobila státní dluh, bude se muset horní sazba zvýšit až na 38%. To je logické, ne?

5 7
možnosti
JN

J63a12n 60N30o22v26á43k

18. 3. 2013 10:06

No, ještě že ho předtím ČSSD snižovala ;-D

8 1
možnosti
JM

Ať vládne levice nebo pravice jke to stále stejné. Stát spíš než by od jednoho milionáře vybral 10 000 000 Kč raději zkásne 10 000 000 po kuruně na rohlíku. A taky platí to, že stát nedokáže vybrat daně ani v rozsahu stanoveném platnými zákony (někde jsem četl, že v letech 2009 - 2011 byl schodek 470 mld a nevybrané daně 460 mld). Takže osobně bych poslal do míst kde záda ztrácejí své jméno všechny politiky kteří chtějí zavádět nové daně. I s příslušnými uředníky z finančáku.

9 2
možnosti
VN

Já bych paní blogerko být Vámi nešířil poplašné zprávy. Práci kohokoliv hodnotím , až je hotová a nikdy ne před tím než dotyčný začne pracovat.

Když vezmeme okolní země také nalezneme spoustu levicových vlád , které měly pro své země větší přinos , než spousta pravicových vlád....třeba takový Schroder v Německu.

5 8
možnosti
Foto

V10l36a68d38a 20V25a28n28e91k

18. 3. 2013 11:33

Přirovnávat Schrodera  k vedení  naší Čssd  je dost ubohé ! Lidi kteří nikdy nepracovali,nic neřídili,ani nebudovali,jen vedou populistické řeči, maximálně přivedou další lidi na pracák,jak je u nich obvyklé :-PRv

6 1
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3392x
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít.
V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Seznam rubrik