Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠB

Když já nějak nevím. Mám šílet z progresivní daně a nejvyššího pásma 38%, když většina národa ani neví, čemu to odpovídá za současné "rovné daně" ze superhrubé mzdy a když je zároveň většině jedno, kolik za ně odvádí jejich zaměstnavatel v odvodech? K tomu tu máme kvazidaně (pojistné) a další úchylnosti našeho daňového a sociálního systému. Já z progresivní daně jako takové nešílím a nechápu, co je na ní tak strašně levicového a odporného a nechápu, proč se dělení mezi levicí a pravicí má odehrávat právě na tomto tématu. Co je pravicovější? Vysoká rovná nebo nízká progresivní daň? A co levicovější? Daně mají být relativně nízké a spravedlivé co do sazby i schopnosti je vybrat. Osobně bych byl pro skutečnou daňovou reformu, to jest zrušení odvodů, jejich transfer směrem k zaměstnancům, aby všichni opravdu viděli, kolik je ten stát stojí. Možná, že bychom tu měli od Listopadu několik dalších revolucí dávno za sebou.

Co mě naopak děsí, je skutečnost, že socialisté chystají 30% sazbu u DPPO. Prý jim vadí, že do zahraničí odchází hodně kapitálu formou dividend. No, tak to tedy potěš koště. Jen ať to soudruzi zavedou, pak se nestačíme divit, jak se u nás nebudou dividendy vyplácet, ale ani se tady nebudou danit zisky. Ostatně se stačí podívat na giganty jako Google apod. Nechápu. A skutečnost, že po té hysterii kolem DPH ČSSD teď najednou říká, že nepřistoupí ke snížení těch "děsně a asociálně zvýšených sazeb", to je k popukání. Tady to prostě musí jít ode zdi ke zdi a hlavně od deseti k pěti. Ach jo....

5 2
možnosti
RH

R68a38d14e12k 60H39o51d40a71ň

17. 3. 2013 21:32

Potíž je v tom, že lidi koukají na státy jako Německo, Rakousko, Dánsko, Norsko, a věří tomu, že stačí mít "stejné daně jako oni", a budeme se mít podobně. Nebudeme. Nemůžeme. Energie, materiál, prostředky - toto všechno máme stejně drahé, ale platy ne. I kdyby sazba daně nad 10 000 Kč příjmu byla 100 %, pořád budeme mít ve výsledku nižší daně než v Dánsku.

Zásadní problém prostě není ve výběru daně. Ten je ve statisících projektech realizovaných ročně na všech možných úrovních. Počínaje předraženými revitalizacemi ostrovů za stovky milionů přes cyklostezky, muzea, až po všelijaké trafiky.

3 0
možnosti
PK

Paní Sylvo, vypadáte velmi sympaticky - jen bych připomněl, ta sazba 38% by určitě nebyla z celého příjmu ale jen z části nad určitou hodnotu. Nebrečte v Britanii je 50.

5 7
možnosti
MK

Po odpočtech, což jste zapoměl dodat

2 1
možnosti
Foto

1. Vzhledem k hrubé mzdě (ke které se vztahuje i těch 38%) se odvádí cca 23%, nikoliv 15% (to je ze superhrubé mzdy, kdy se daní i daň - sociální a zdravotní "pojištění" je daněno).

2. 38% není z celé mzdy, ale je to až nejvyšší pásmo, kde je otázka, kolika procent lidí se bude skutečně týkat.

3. Progresivní zdanění je ve všech rozvinutých zemích včetně USA a nevšiml jsem si, že by se tam zahradní traktůrky neprodávaly.

9 5
možnosti

ale jistě jste si "všiml", jak to v takových rozvinutých zěmích jako je třeba Itálie, Španělsko apod, s nezaměstnaností vypadá - takže ty se mi zrovna jako vzor hodný následování nejeví

5 6
možnosti

Zkuste si to prosím přečíst ještě jednou: já nepsala, že by se vybralo víc či míň na daních. Já napsala, že by se sice vybralo o něco málo víc - ovšem za cenu vyšší nezaměstnanosti. Takže stát by sice získal o trochu víc peněz - ovšem minimálně tolik (spíš víc) by vyplatit nezaměstnaným, kterých by právě kvůli tomu bylo víc.

1 5
možnosti
JT

Pomerne zjednodusene vysvetleni danove problematiky. Podle vasi logiky by se vybralo nejvic na danich, kdyby byly sazby nejnizsi, coz je zamozrejme blbost. Pri nulove sazbe nebo pri stoprocentni sazbe dane se nevybede vubec nic. Z toho vyplyva, ze existuje sazba, kdy se vybere nejvic. Pokud je dan pod touto magickou saznou, tak zvyseni vede k vetsimu vyberu dani, pokud je sazba nad, tak zvyseni povede k mensimu vyberu. Nicmene to, co stat nevybere na danich, to zustane lidem. Cim vic stat nesebere, tim lip.

2 1
možnosti

sorry - ten příspěvek nad  je odpovědí na ten váš - nějak jsem se překlikla :-)

1 2
možnosti
VB

V článku je několik polopravd. Tak například pochybuji, že lidem, kterých se dotkne zvýšení daní, budou chybět peníze na traktůrek. Úplně stejná argumentace je u zvýšení DPH - o kolik klesly tržby a kolik prodavačů tedy bylo propuštěno ? Proč titulek blogu není o tom, jak ODS zvýšila nezaměstnanost ?

6 6
možnosti

Protože ODS na to také nemá program. Neumí to. ODS + ČSSD jsou ekonomicky marné a obě stejně zkorumpované. Jediný rozdíl mezi nimi je, že ODS se drží alespoň základních ekonomických pouček. ČSSD neumí ani to.

7 5
možnosti
PB

Paní Šporková - u mě máte velkou ekonomickou karmu R^

V článku je to vysvětleno tak, že to snad pochopí každý.

Těch pár rýpalů, kteří to i přesto nepochopí, se najde. Oni jim totiž není vůbec jasné, proč už teď bohatší firmy, zde působící, přesouvají adresu sídla do zahraničí! A co teprve, kdyby socani situaci ještě zhoršili. A to i nejzákladnějším podnikatelům - živnostníkům. Když zkrachují kvůli nesmyslné výši daní, kdo lidem upeče chleba, kdo jim spraví topení, auta, nebo vyčistí komíny? Kdo jim bude zavážet uhlí nebo dřívi? Poslanci těžko! Ti se kolikrát ani neohnou přes přejedené pupky, aby si zavázali tkaničky, natož aby pracovali ! Místo aby si vážili všech, kdo lidem vyrábí pečivo, bourá maso, na farmě pěstuje výborné suroviny, vyrábí věci starými řemesly, tak tyto živnostníky chtějí ještě potopit?

Fakt ostuda, a doufám, že lidé si uvědomí, že ČSSD je ještě horší, než ten vydřiduch Kalousek!

5 7
možnosti
MK

:-) Oni všichni nadávají na Kalouska, ale probůh, jak by to dělali oni? Tady jsou zákonem nastavené mandatorní výdaje (nastavené za vlád ČSSD), tudíž jsou povinné, a zároveň je propad ekonomiky (celosvětový). Jak tedy udržet výdaje státu a zároveň získat příjmy do státní pokladny? Socanům se to kecá, když za jejich vlády probíhala celosvětová konjunktura, ale už taktně zamlčují, že místo, aby v té době vytvářeli přebytky, tak vytvářeli dluhy. Místo, aby podporovali české podnikatele, tak dávali daňové prázdniny zahraničním firmám, včetně investičních pobídek, kdy pro ně vykupovali pozemky. Stačí se podívat do Hranic, či Valmezu, jak jsou dnes tyto haly a montovny prázdné. Po skončení daňových prázdnin firmy udělali frnk

5 3
možnosti

A80l42e31š 87Č69e53j17k61a

17. 3. 2013 17:02

Paní Šporková, ČSSD hledá, kde najít určitou sumu peněz do rozpočtu. Navrhuje progresivně zdaňovat ty, kteří vydělávají více . Tedy u lidí s příjmy nad 1,2 milionu Kč ročně až 38%. Po větším zdanění u vysoce příjmových lidí, těmto lidem zbyde stejně stále ještě dostatek prostředků pro nadstandardní život (možná si koupí levnější traktůrek nebo pojedou na dovolenou do méně exotické destinace). Pokud by se tyto prostředky brali lidem nízkopříjmovým a středněpříjmovým např. dalším zvyšováním DPH, tak tato daň má na tyto lidi mnohem větší dopad. Dovoluji si upozornit, že nižší nebo střední výše mzdy nemusí nutně znamenat, že určitá práce není pro společnost důležitá - podívejte se prosím na výši mezd učitelů ideálně na základních školách. Myslím, že je tedy vhodné netrestat tyto lidi za to, že dělají to, co je pro naši společnost užitečné tím, že by se zvyšovalo celkové procento daní z toho, co vydělají. U těchto lidí je každé zvýšení daní více znatelné, neboť hospodaří s menšími prostředky. Takže pokud je peníze potřeba najít, zůstává jen otázka, koho těmito daněmi více postihnout a ČSSD volí ty bohatší. Ještě si dovolím dodat, že kdyby jiná strana tyto peníze přes zdanění sebrala nízko a středně příjmových skupinám obyvatel, tak stejně někomu klesnou příjmy a povede to ke snížení spotřeby.

2 9
možnosti
DI

D86a61v14i57d 93I38z33a12k

17. 3. 2013 17:10

tomu snad sám nevěříte, zkuste se zeptat nějakého ekonoma kolik se může bohatým reálně vzít, zjistíte jak málo to je, a že hlavní porce kradení padne na střední třídu, víte nejde o to jak více a více okrádat lidi na daních, nikdy nebude dost, vždy se to prožere, ale o zastavení utrácení politiků, rozkrádáním a prožírání, o instalaci štíhlého státu, který minimálně šikanuje občana

6 2
možnosti
JH

J90a98n 22H93l64e86d50í60k

17. 3. 2013 15:54

lidé nemají paměť a milují pohádky, protože Boh Sobotka už jednou jasně prokázal, že umí jen cigánět a fantazírovat, jako ministr financí závratnou rychlostí zadlužil stát a "moudří" voliči mu zase sedají na vějičku. Totéž spáchal magor Špidla a svazák Gross. Vzbuďte se

8 1
možnosti
JV

Gross je hlavně zloděj, že byl svazák je podružné. S ostatním souhlas. ;)

3 0
možnosti
AP

Máte v úvaze jen jednu chybu. Píšete:"Stát dostane bude mít z vyšších daní víc peněz". Ve skutečnosti stát víc nevybere, protože mu budou chybět daně všech těch propuštěných prodavačů.

7 2
možnosti
JB

... coz jen doplnuje a rozsiruje spravnost nosne uvahy

1 1
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3392x
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít.
V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Seznam rubrik