Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petr66

14. 3. 2012 8:28
Snad jen poznámna

U nás vláda stavební spoření snížila i bez referenda prostě nás takovým  problémem  netatěžuje. Otázka je jak byse Švýcaři tvářili, pokud by jim někdo dodatečně jejich spoření danil. Předpokládám, že takový právní paskvil narozdíl od našeho ninistra vůbec by těžko ve Švýcarsku dovolil předložit,.

4 0
možnosti
MK

gugus

13. 3. 2012 12:57
Nelpleplantejte

Dohromady Referendum a Volksabstimmung není to samé

http://de.wikipedia.org/wiki/Volksinitiative_%28Schweiz%29#Eidgen.C3.B6ssische_Volksinitiative

0 0
možnosti

jarinka

12. 3. 2012 16:25
On by řadový občan

odpovědný byl, kdyby byli odpovědní i ti nahoře. Jenže nejsou, takže se nedivme, že ti dole chtějí pro sebe taky něco urvat. A ve Švýcarsku prý mají v některých oborech dovolené pět týdnů, šest týdnů pak všichni od padesáti let věku.

Co se týče přímé demokracie, nemyslím si, že by byla až tak marná. A nemít možnost politika po nějakém průseru okamžitě odvolat, to je také důvod současného marasmu. Já vím, že není čas pořád politiku sledovat, ale pokud se jí budete věnovat alespoň tolik co doposud, pak pro vás nebude problém občas zasednout k internetu a hlasovat tak či onak, nebo si určit někoho, komu důvěřujete a kdo to bude dělat za vás. Tak radí i velký obhájce skutečné demokracie, zdejší bloger Edmund Černý (diskutér Edmund Černá Zmije).

2 0
možnosti
JL

uumaa

12. 3. 2012 12:31
Schweiz

Schweiz - Das kalte Paradies.Rv

0 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

12. 3. 2012 9:07
Hezké Báro

Zrovna jsem se o tom bavili se společníkem. ;-)R^

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 3. 2012 8:52
ale jistě že ano

Ono se totiž musí hlasovat buď o všem a nebo o ničem.Vybírat si jenom něco co se politikům  hodí, je pochopitelně cesta do pekel.Takže pochopitelně, kdyby si Češi mohli odhlasovat, že DPH bude 0 ,dálniční známka bude dejme tomu 300Kč, spotřební daň na benzín nula,mohli hlasovat o tom kdo a za kolik vyhraje výběrová řízení,za kolik se  u nás budou stavět dálnice,zda a za kolik se bude pro naše torzo armády budou nakupovat letadla a pandury, kolik poslanců a senátorů jim má vládnout,o tom zda se mají urychleně vyšetřit ekonomické zločiny z dob privatizace.o jé, pak bychom se asi dočkali občanské zodpovědnosti..

Ale jajsi taksi chápete že za situace kdy o tomhle všem rozhoduje vláda,která teď ještě zvyšuje DPH,chce zavádět školné, a zamrazovat důchody, tak kdyby za této situace někdo jen tak-možná populisticky navrhl referendum o tom zda se má prodlužovat dovolená.A pak, kdyby na to voliči kývli je označil za nezodpovědné jedince,co myslí jen na svoji pohodlnost.to je opravdu karaoke

0 0
možnosti
JZ

Josef Zelený

12. 3. 2012 8:38
Chválím autorku

Skvěle napsané ! Přemýšlel jsem, co bych na Vaši podporu ještě připsal, ale na nic jsem nepřišel. Napsala jste to tak výborně, že jste vyrazila argumenty z rukou nikoli Vašim odpůrcům (ti si nějaké prázdné a bezobsažné fráze vždycky najdou), nýbrž Vašim souhlasníkům. Už prostě nemají, co by dodali.

1 0
možnosti

Bára33

12. 3. 2012 8:45
Re: Chválím autorku

dík:-)

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

12. 3. 2012 8:19
Nemůžu souhlasit,

lidé nejsou blbci. Pokud se budou muset rozhodovat, rozhodnou se správně.

A pokud se napoprvé rozhodnou špatně, ponesou následky a příště již budou volit lépe.

Dnes občasné volí bez zodpovědnosti, protože politici si dělají si chtějí bez ohledu na volební sliby co chtějí.

4 0
možnosti

Bára33

12. 3. 2012 8:28
Re: Nemůžu souhlasit,

Já zas nemohu souhlasit s vámi - spousta lidí jsou blbci - stačí se podívat na Gaussovu křivku IQ. Ale já psala ještě o něčem jiném - o tom, KDO by se takových neustálých voleb a referend zúčastňoval. Pracovitý a inteligentní člověk má většinou jiné starosti - práci, rodinu, zábavu... Takže po čase, až by "novota" systému vyšuměla, by hlasovali v podstatě jen ti, o kterých jsem psala v závěru článku - a potom pánbůh s námi

1 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3392x
Mám ráda svou rodinu (manžela, děti i vnoučata), proto mě zajímá, co se kolem nás děje - a ráda bych alespoň svým názorem ovlivnila to, v jakém světě budou žít.
V diskusích mě najdete pod nickem Bára33

Seznam rubrik